Składniki:
20 g świeżych drożdży
150ml mleka
400 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g masła
2 jajka
½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
70 g masła
100 g cukru
2 łyżeczki cynamonu
Na początku wysmarować masłem małą keksówkę (28cm) i przygotować
zaczyn:
Do lekko podgrzanego mleka (ok. 37°C) rozkruszyć drożdże i
wymieszać z łyżeczką cukru, aż do dokładnego rozpuszczenia. Przykryć i odstawić
w ciepłe miejsce na 10 minut. W tym czasie, w rondelku, rozpuścić 50 g masła i przygotować
drożdżowe ciasto:
Do robiącego już zaczynu, przesiać mąkę, dodać cukier, sól,
lekko ciepłe masło oraz jajka (jeśli są prosto z lodówki – włożyć je na kilka
minut do ciepłej wody). Wyrobić jednolite i elastyczne ciasto ręcznie lub w
robocie, końcówką z hakiem. Następnie ciasto przykryć ściereczką i odstawić w
ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi objętość.
W tym czasie przygotować nadzienie: 70 g masła
rozpuścić w rondelku. Cukier dokładnie wymieszać z cynamonem.
Po wyrośnięciu, wyjąć ciasto z miski i rozwałkować na
prostokąt o wymiarach 30x60cm. Posmarować go roztopionym masłem i posypać
mieszanką cukru z cynamonem (pozostawić po 1 łyżce na wierzch ciasta).
Placek pokroić (wzdłuż krótszego boku) na 6 równych pasków o
szerokości 10 cm.
Paski ułożyć jeden na drugim.
Następnie pokroić je w poprzek na kawałki o szerokości 5 cm.
Kawałki układać pionowo w keksówce. Ponownie przykryć
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.
Przed wstawieniem do piekarnika wierzch ciasta posmarować
resztą masła i posypać cukrem z cynamonem.
Piec w temperaturze 180°C (grzanie od dołu) przez
około 30 minut.
3 komentarze:
Drożdżowe wypieki uwielbiamy a już szczególnie takie z dodatkiem cynamonu! No i ten kształt... rewelacja! :)
Oj, ale narobiłaś mi ochoty :)
Nasze ulubione ciasto drożdżowe:)
Prześlij komentarz