niedziela, 21 czerwca 2015

Ciasto marchewkowe z kremem

Nigdy nie sądziłam, że ciasto marchewkowe może być tak pyszne i zarazem wykwintne. Oryginalnie, czyli u p. Doroty, nazywa się najlepszym ciastem marchewkowym. I rzeczywiście nie jest to przesada. Zniknęło w mgnieniu oka, a mąż powiedział, że koniecznie muszę je wpisać do swojego stałego repertuaru wypiekowego. Krem idealny. A w połączeniu z ciastem i wszystkimi w nim dodatkami, jest naprawdę wyśmienite.




Składniki:
2/3 szklanki mąki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
¼ łyżeczki soli
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 jajka
1/3 szklanki oleju rzepakowego Kujawski z pierwszego tłoczenia
1 szklanka (ok.300g) marchewki startej na tarce o drobnych oczkach
1 szklanka (ok. 130g) posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki (4 plastry) posiekanych ananasów z puszki (odsączonych)
Dodatkowo:
300g serka naturalnego
1 szklanka cukru pudru
90g masła
Kilka kropli aromatu waniliowego

Składniki na ciasto oraz krem powinny być w temperaturze pokojowej.
Najpierw połączyć wszystkie sypkie składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy. Całość przesiać przez sito.
Jajka roztrzepać z olejem i dodać do suchych produktów. Dodać także marchewkę, ananasa i orzechy. Dokładnie wymieszać.
Gotową masę przełożyć do tortownicy (o średnicy 22 cm)i wyrównać powierzchnię.
Piec 40-45 minut w temperaturze 175°C. Po upieczeniu – wystudzić.

W międzyczasie przygotować krem:
Cukier puder, masło i aromat utrzeć mikserem na puszystą masę. Następnie powoli dodawać kremowy serek, nie przerywając ucierania.  
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Większą częścią kremu przełożyć ciasto, a pozostałą posmarować wierzch. Udekorować orzechami i cynamonem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.


Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.   




Smacznego!



























5 komentarze:

Sylwia Ładyga pisze...

Ajjj ale narobiłaś smaka z rana :D
Dziękuję za kolejne zgłoszenie i zapraszam do etapu z Fooder :)))

gin pisze...

Mniam, wygląda bajecznie :)

Bee Magazyn pisze...

Masz ci los, myślałam, że to ja mam przepis na najlepsze ciasto marchewkowe... ;-) A tak poważnie, to bardzo podoba mi się dodatek kremu z serka naturalnego do tego ciasta. Ono tak dobrze smakuje z wszelkimi serkowymi kremami :-)

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

Wygląda świetnie! Uwielbiamy takie ciasta :)

Elżbieta Dziurkowska pisze...

Znakomite ciasto marchewkowe, robię podobne ale bez oleju. Zawsze wszystkim smakuje :)

Prześlij komentarz