sobota, 13 czerwca 2015

Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania


Przepyszna, mięciutka duuuża drożdżówka. Na dodatek pachnąca masłem i cynamonem. Nie można sobie wymarzyć pyszniejszego początku dnia (;




Składniki:
20 g świeżych drożdży
150ml mleka
400 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g masła
2 jajka
½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
70 g masła
100 g cukru
2 łyżeczki cynamonu



Na początku wysmarować masłem małą keksówkę (28cm) i przygotować zaczyn:
Do lekko podgrzanego mleka (ok. 37°C) rozkruszyć drożdże i wymieszać z łyżeczką cukru, aż do dokładnego rozpuszczenia. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. W tym czasie, w rondelku, rozpuścić 50 g masła i przygotować drożdżowe ciasto:
Do robiącego już zaczynu, przesiać mąkę, dodać cukier, sól, lekko ciepłe masło oraz jajka (jeśli są prosto z lodówki – włożyć je na kilka minut do ciepłej wody). Wyrobić jednolite i elastyczne ciasto ręcznie lub w robocie, końcówką z hakiem. Następnie ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi objętość.
W tym czasie przygotować nadzienie: 70 g masła rozpuścić w rondelku. Cukier dokładnie wymieszać z cynamonem.


Po wyrośnięciu, wyjąć ciasto z miski i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x60cm. Posmarować go roztopionym masłem i posypać mieszanką cukru z cynamonem (pozostawić po 1 łyżce na wierzch ciasta).








Placek pokroić (wzdłuż krótszego boku) na 6 równych pasków o szerokości 10 cm.











Paski ułożyć jeden na drugim.








Następnie pokroić je w poprzek na kawałki o szerokości 5 cm.












Kawałki układać pionowo w keksówce. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. 













Przed wstawieniem do piekarnika wierzch ciasta posmarować resztą masła i posypać cukrem z cynamonem.





Piec w temperaturze 180°C (grzanie od dołu) przez około 30 minut.

 














 Przepis zainspirowany tutaj.

Życzę smacznego (:

3 komentarze:

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

Drożdżowe wypieki uwielbiamy a już szczególnie takie z dodatkiem cynamonu! No i ten kształt... rewelacja! :)

delfina pisze...

Oj, ale narobiłaś mi ochoty :)

Maminek kulinarny pisze...

Nasze ulubione ciasto drożdżowe:)

Prześlij komentarz