wtorek, 2 czerwca 2015

Czekoladowy biszkopt z truskawkami

 Delikatne, puszyste ciasto o kakaowym smaku z dodatkiem truskawek. W sam raz na rozpoczynający się właśnie sezon truskawkowy, gdyż pasują wyśmienicie. Chociaż inne owoce także by się tutaj sprawdziły. Nie jest skomplikowane, robi się je naprawdę szybko. Oryginalnie nie ma w nim kakao, ale co poniektórzy (czyt. czekoladoholicy) wolą tę wersję. Inspirację znalazłam u p. Doroty.

Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej lub tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
4 duże lub 5 mniejszych jaj
¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
pół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
pół fiolki aromatu waniliowego lub innego
ok. 500 g truskawek (lub innych owoców)
cukier puder do posypania

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę (tak jak na biszkopt). Pod koniec dodawać po łyżce cukier. Następnie żółtka - nadal ubijając, a potem powoli wlewać olej i aromat. Sypkie produkty delikatnie połączyć z masą, najlepiej wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię.
Truskawki umyć i pozbyć się szypułek. Układać na cieście według uznania, każdą lekko wcisnąć.  
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec około 60 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
















3 komentarze:

Izaa pisze...

przepysznie wygląda to ciasto

kruszyna pisze...

Bardzo fajne ciacho, kakao rządzi :D

Babe czka pisze...

Uwielbiam takie ciacha :)

Prześlij komentarz