środa, 17 czerwca 2015

Pomarańczowe ciasto jogurtowe z truskawkami

Wydawałoby się, że to typowy placek z owocami. Nic bardziej mylnego. Ciasto jest pysznie wilgotne, ma wyjątkowy, delikatny pomarańczowy smak, który idealnie współgra z truskawkami. Pracy przy nim jest naprawdę niewiele, gorąco polecam. (:
Moja inspiracja od Rhubarb Baby.



Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.


 Składniki:
100g cukru
3 jajka
60ml oleju rzepakowego Kujawski z pierwszego tłoczenia
400ml jogurtu naturalnego
pół fiolki aromatu pomarańczowego
300g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 pomarańcza
ok. 20 sztuk truskawek
Cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Na początku przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Otrzeć skórkę z pomarańczy na najmniejszych oczkach tarki. A truskawki umyć, usunąć z nich szypułki i pokroić na połówki.
Następnie utrzeć jajka z cukrem na jednolitą masę. Dodać olej, jogurt naturalny oraz aromat. Wymieszać krótko, na niskich obrotach miksera. Kolejno, delikatnie dodawać sypkie produkty oraz skórkę, mieszając szpatułką jedynie do połączenia składników. Tortownicę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Na wierzchu układać połówki truskawek. Piec w temperaturze 180°C 40-45 minut.

Po przestudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.







4 komentarze:

Kinga pisze...

Pysznie wygląda :)

Lena pisze...

Szalenie smakowite;)

Sylwia Ładyga pisze...

Aż ślinka cieknie na sam widok!! :D
Może jeszcze jakieś przygotujesz? ;)
Zapraszam :)))
http://ostra-na-slodko.pl/2015/06/16/slodkie-wypieki-z-kujawskim-wielki-konkurs-z-nagrodami/

Łukasz Majchrowski pisze...

Smakowita propozycja na domowe ciacho :)

Prześlij komentarz