wtorek, 17 lutego 2015

Bezy

Słodka przekąska, którą przygotowuje się ekspresowo. A raczej robi ją za nas robot kuchenny, a my go tylko pilnujemy. Wbrew panującym opiniom ja używam jedynie drobnego cukru kryształu. Spokojnie rozpuści się podczas ubijania, a piana będzie sztywna i aksamitna.


 Składniki:

2 schłodzone białka
Pół szklanki drobnego cukru kryształu

Piekarnik nagrzać do 250°C (funkcja grzania od spodu, bez termoobiegu). Przygotować blachę, którą wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka wrzucić do miski i ubijać. Początkowo na najniższych obrotach, które powoli zwiększać. Gdy zaczną się już pienić, należy powoli, najlepiej po łyżce, wsypywać cukier (Nie wsypywać całego cukru od razu!). Ubijać do czasu gdy cukier się rozpuści. Piana powinna być błyszcząca i sztywna.
Gotową pianę od razu przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać nieduże bezy w kilkucentymetrowych odstępach (rosną podczas pieczenia). Po włożeniu blachy do piekarnika natychmiast zmniejszyć temperaturę do 50°C i piec około 60 minut.

16 komentarze:

Anna Nowak pisze...

Pyszniutkie ;)

Olka pisze...

Wpadam z rewizytą :) a tu taaakie pyszności....
Uwielbiam bezy więc porywam kilka ;)
pozdrawiam i zapraszam częściej do siebie...

Urszula - Proste potrawy pisze...

Nie jadłam całe wieki :(

Kolizje Smakow pisze...

Piękne :)

Magda Głowacka pisze...

Dziękuję i polecam (:

mojamalakuchnia pisze...

uwielbiam bezy : )

ola in the kitchen pisze...

Z chęcią bym se pochrupała :D

natalia20041989 pisze...

Mniam, wspaniały pomysł na resztkę białek z innego wypieku:)

Pani M pisze...

Na powitanie Twoja strona serwuje cudne czekoladki. Teraz te bezy... Jak tu nie oglądać i czytać dalej...

Magda Głowacka pisze...

Dziękuję i zapraszam do przeglądania innych przepisów (:

Kraina słodkości pisze...

Chyba też się na beziki skusze bo 5 białek w lodówce zalega :)

Magda Głowacka pisze...

Cieszę się, że Cię zainspirowałam (: a ja mrożę białka, które mi czasem gdzieś pozostają, wtedy mam trochę więcej czasu, by je zużyć.

Magdalena Cendrowska pisze...

Uwielbiam :) Od czasu do czasu specjalnie zostawiam białka ;)
http://www.brulionspadochroniarza.pl/

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Dawno nie jadłam, a tak lubię bezy :)

Biała Filiżanka pisze...

Dawno nie robiłam. Muszę to nadrobić :)

Angie pisze...

Kiedyś w ogóle nie przepadałam za żadnym rodzajem bezy. Dopóki nie zrobiłam jej samodzielnie, teraz wręcz uwielbiam bezowe desery, więc z chęcią schrupałabym parę Twoich bez!: )

Prześlij komentarz