środa, 7 stycznia 2015

Stefanka

Zapewne pod tą nazwą kryje się niezliczona ilość ciast. Przepis, który ja dostałam (Dziękuję Mamie Martynki!) to w skrócie herbatniki przekładane masą twarogowo-kakaową. Smak zbliżony do sernika, choć sernikiem nie jest. Myślę, że znajdzie wielu amatorów.



Składniki:
3 paczki herbatników pełnoziarnistych lub innych (każda po 250g)
1 kg twarogu do sernika
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
3 łyżki kakao
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 ½ szklanki cukru
1 kostka margaryny (250 g)
2 jajka

Twaróg, budyń (w proszku), kakao i całe jajka utrzeć na puszystą masę. Margarynę rozpuścić z 1 i ½ szklanki cukru i cukrem wanilinowym. Do gotującej się margaryny z cukrem dodać masę serową i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, do czasu aż całość zgęstnieje.
Na dnie kwadratowej formy ułożyć herbatniki, na nią wyłożyć 1/3 jeszcze ciepłej masy. Powtórzyć 3 razy. Ostatnią warstwę masy posypać pokruszonymi herbatnikami.

Całość wygląda następująco:

Herbatniki
Masa
Herbatniki
Masa
Herbatniki
Masa
Pokruszone herbatniki    

  

9 komentarze:

Liw ka pisze...

Wygląda przepysznie, najchętniej spróbowałabym tej masy :)

kasiac pisze...

bardzo ciekawy przepis :) Nie znałam takiej stefanki. Do wypróbowania :)

gin pisze...

Mniam, wygląda smakowicie :)

Łucja pisze...

Pysznie wygląda :) Takiego ciasta jeszcze nie robiłam, chętnie bym spróbowała! :)

Magdalena Cendrowska pisze...

Bardzo ją lubię, wyszła ci idealna :)
www.brulionspadochroniarza.pl

Wyborne Smaki pisze...

Moja stefanka to placki kruche przełożone masą z kaszy mannej. Jednakże Twoja wersja bardzo mi się podoba, muszę zapisac i wypróbować :)

Marzena Szkodzińska pisze...

Cudnie wygląda, ale ja zawsze robiłam krem z kaszy manny :-) zapisuje sobie Twoją wersję :-)

Kasia pisze...

Kocham takie ciasta z twarogowym nadzieniem, pycha! :)

Gabriela Borowiec pisze...

to musi byc pyyyszne :)

Prześlij komentarz