Smak pomarańczowy, gdyż zamiast likieru, jak powinno być
oryginalnie, dodałam pół buteleczki zapachu pomarańczowego. Nadał trufelkom
wyśmienity smak! Na kilka sztuk zabrakło mi polewy, więc po prostu obtoczyłam
kulki w zmielonych orzechach. Smakują również wyśmienicie. Mąż stwierdził, że
”różne tam Ferrero” mogą się przy nich schować (; Podaję przepis na około 25
trufli, który został zaczerpnięty z książki p. Doroty „Moje wypieki”.
Składniki na masę:
400 g serka mascarpone
2 tabliczki gorzkiej czekolady (po 90 g)
2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1,4
szklanki wody
1,5 szklanki zmielonych orzechów laskowych
Aromat pomarańczowy (lub inny)
Składniki na polewę:
200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju
2 tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić
do lekkiego przestudzenia.
Serek mascarpone krótko zmiksować. Dodać ostudzoną kawę,
rozpuszczoną czekoladę oraz aromat i
lekko wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec wsypać
orzechy i również delikatnie wymieszać. Masę przykryć i wstawić do lodówki na
co najmniej 2-3 godziny.
W tym czasie można przygotować polewę: czekoladę połamaną na
kawałki wraz z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Następnie, gdy masa odpowiednio stężeje, formować z niej
kulki i zanurzać w przygotowanej wcześniej polewie czekoladowej. Odkładać na
papier do pieczenia, aż do zastygnięcia polewy oraz posypać posiekanymi
orzechami.
w polewie czekoladowej |
obtoczone w orzeszkach |
2 komentarze:
wyglądają wspaniale :)
Pysznie wyglądają i tak zapewne smakują :)
Prześlij komentarz