środa, 5 listopada 2014

Czekoladowe trufle o smaku pomarańczowo-kawowym




 Smak pomarańczowy, gdyż zamiast likieru, jak powinno być oryginalnie, dodałam pół buteleczki zapachu pomarańczowego. Nadał trufelkom wyśmienity smak! Na kilka sztuk zabrakło mi polewy, więc po prostu obtoczyłam kulki w zmielonych orzechach. Smakują również wyśmienicie. Mąż stwierdził, że ”różne tam Ferrero” mogą się przy nich schować (; Podaję przepis na około 25 trufli, który został zaczerpnięty z książki p. Doroty „Moje wypieki”. 

Składniki na masę:
400 g serka mascarpone
2 tabliczki gorzkiej czekolady (po 90 g)
2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1,4 szklanki wody
1,5 szklanki zmielonych orzechów laskowych
Aromat pomarańczowy (lub inny)

Składniki na polewę:
200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju

2 tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do lekkiego przestudzenia. 
Serek mascarpone krótko zmiksować. Dodać ostudzoną kawę, rozpuszczoną czekoladę oraz aromat i  lekko wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec wsypać orzechy i również delikatnie wymieszać. Masę przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. 

W tym czasie można przygotować polewę: czekoladę połamaną na kawałki wraz z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej. 

Następnie, gdy masa odpowiednio stężeje, formować z niej kulki i zanurzać w przygotowanej wcześniej polewie czekoladowej. Odkładać na papier do pieczenia, aż do zastygnięcia polewy oraz posypać posiekanymi orzechami.
w polewie czekoladowej

obtoczone w orzeszkach

2 komentarze:

Słodkie Rewolucje pisze...

wyglądają wspaniale :)

Wyborne Smaki pisze...

Pysznie wyglądają i tak zapewne smakują :)

Prześlij komentarz