Chyba każdy zna rogaliki z różanym nadzieniem (najlepsze!).
Oczywiście można wykorzystać również marmoladę o innym smaku, lub, jak kto
woli, na przykład krem czekoladowy (próbowałam i są równie pyszne). Idealna
przekąska do kawy.
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
Kostka margaryny (250 g)
50 g świeżych drożdży
1 jajko
3 żółtka (białka pozostawić do posmarowania rogalików)
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka cukru pudru
700-800 g twardej marmolady
Z mąki, posiekanej margaryny, jajka i żółtek zagnieść
ciasto. W lekko podgrzanej śmietanie rozpuścić pokruszone drożdże i łyżkę
cukru. Dodać do ciasta i ponownie zagnieść. Pozostawić na godzinę pod
przykryciem. Następnie rozwałkować ciasto na cienki placek i wykrawać trójkąty.
Na środku każdego z nich nałożyć po łyżeczce marmolady i zawinąć rogaliki. Układać
na blasze w odstępach 5 cm i posmarować białkiem. Piec w temperaturze 180°C
około 10-15 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz