środa, 12 listopada 2014

Drożdżowe rogaliki z marmoladą




Chyba każdy zna rogaliki z różanym nadzieniem (najlepsze!). Oczywiście można wykorzystać również marmoladę o innym smaku, lub, jak kto woli, na przykład krem czekoladowy (próbowałam i są równie pyszne). Idealna przekąska do kawy. 
 

 
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
Kostka margaryny (250 g)
50 g świeżych drożdży
1 jajko
3 żółtka (białka pozostawić do posmarowania rogalików)
3 łyżki kwaśnej śmietany
 1 łyżka cukru pudru
700-800 g twardej marmolady





Z mąki, posiekanej margaryny, jajka i żółtek zagnieść ciasto. W lekko podgrzanej śmietanie rozpuścić pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Dodać do ciasta i ponownie zagnieść. Pozostawić na godzinę pod przykryciem. Następnie rozwałkować ciasto na cienki placek i wykrawać trójkąty. Na środku każdego z nich nałożyć po łyżeczce marmolady i zawinąć rogaliki. Układać na blasze w odstępach 5 cm i posmarować białkiem. Piec w temperaturze 180°C około 10-15 minut.  


 

0 komentarze:

Prześlij komentarz