środa, 19 listopada 2014

Rafaello

Delikatny smak słodkiego, mlecznego budyniu idealnie kontrastuje ze słonymi krakersami. Deser w sam raz na jesienny, słotny dzień.. Nieziemsko smaczny, a jakże prosty do wykonania!

Składniki:
2 paczki krakersów
2 paczki wiórków kokosowych (każda po 100g)
2 budynie śmietankowe
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 l mleka
2 żółtka
1 ½ kostki masła (350g)
1 ½ szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:
Garnek 1.
Zmiksować: 1 szklankę cukru, 1 ¾ szklanki mleka, 2 żółtka, 1 cukier wanilinowy i 3 łyżki mąki pszennej. 

Garnek 2.
Zagotować 1 ½ szklanki mleka z ½ szklanki cukru, zdjąć z ognia.

Następnie zawartość garnka 2. przelać do garnka 1. Całość zagotować, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia.
W tym czasie 1 ½ kostki masła zmiksować z 2 budyniami w proszku. Dodać do wystudzonej masy budyniowej i ponownie zmiksować. Pod koniec wsypać 1 paczkę wiórków kokosowych.

W kwadratowej blasze układać warstwami:
Krakersy
Masa budyniowa
Krakersy
Masa budyniowa
Krakersy
Masa budyniowa
Wiórki kokosowe

Wstawić do lodówki na kilka godzin.



2 komentarze:

Szefowa Kuchni pisze...

Szybko i smacznie. :) Czego chcieć więcej od ciasta.

gin pisze...

Mmm, wygląda smakowicie :)

Prześlij komentarz