poniedziałek, 13 października 2014

Ciasto drożdżowe sypane ze śliwkami



Kolejna propozycja na sezon śliwkowy. Ciasto nie wymaga zbyt wiele pracy, a efekt jest znakomity. Nie jest suche, tak jak typowe drożdżowe, tylko lekko wilgotne i mięciutkie, a śliwki idealnie się z nim komponują. W razie potrzeby  można je zastąpić rodzynkami lub zupełnie zrezygnować z owoców. 


Wsypywać do miski w kolejności:
100 g pokruszonych świeżych drożdży
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka wybić, rozkłócić i wylać na warstwę cukru
1 szklanka oleju z pestek winogron
¾ szklanki mleka
4 szklanki mąki pszennej przesianej przez sito
Szczypta soli
Pozostawić na 3 godziny w ciepłym miejsc u pod przykryciem.

Kruszonka z zimnych składników
1 szklanka mąki przesiana przez sito
½ szklanki cukru
½ kostki masła (100 g)
Szybko zagnieść kruszonkę, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 2 godziny.

Po tym czasie ugnieść ciasto. Dużą formę tylko wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto do blachy.

Połówki śliwek umyć (około 800 g) przekroić na pół, usunąć pestki i ułożyć na  cieście skórką do dołu. Kruszonkę wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na ułożone owoce.
Piec w temperaturze 180°C około 45 minut.


1 komentarze:

gin pisze...

Mmm, cudownie puchate pyszności :)

Prześlij komentarz