niedziela, 5 października 2014

Murzynek ze śliwkami




Inne wydanie popularnego murzynka. W sam raz na trwający sezon śliwkowy. Poza tym jest to idealne połączenie: śliwkowo-kakaowy smak.. mmm.. poezja!

Składniki:
2 szklanki mąki
1 i 1/3 szklanki cukru (250 g)
5 jajek
200 g margaryny
3 łyżki oleju
3 łyżki kakao
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
ok. 500 g śliwek węgierek

Do rondelka włożyć margarynę, dodać cukier, wodę, olej i kakao. Rozgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Następnie do przestudzonej masy dodać żółtka, cukier wanilinowy, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Ciasto przełożyć do długiej keksówki. Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki i układać na cieście skórką do dołu. Piec w temperaturze 180° C około 50 minut. 

1 komentarze:

gin pisze...

Mmm, wygląda wspaniale :)

Prześlij komentarz