poniedziałek, 20 października 2014

Dżem dyniowy z cytrusami



Przepis zaczerpnięty ze strony pani Doroty www.mojewypieki.com. Cytrusy faktycznie diametralnie zmieniają typowy smak dyni, nadają ciekawy kwaskowy posmak, ale dżem jest naprawdę smaczny. Chyba nie ma takiego na rynku, więc warto wziąć się do roboty (; Podaję przepis na 14 słoików takich standardowych po dżemie. 

4 kg dyni (miałam trochę ponad 4 kg)
1 kg cukru
6 pomarańczy
3 cytryny
1 płaska łyżeczka cynamonu (ja dałam czubatą łyżeczkę przyprawy do kawy czyli cynamon, kardamon, goździki i imbir)
Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Dynię obrać, pokroić i wydrążyć miąższ. Nieduże kawałki najlepiej wrzucić do malaksera, a następnie do dużego garnka. Zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej, aż dynia wypuści sporą ilość soku.
Pomarańcze i cytryny umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, oczywiście usuwając pestki. Cytrusy wraz z przyprawami dodać do dyni. Dokładnie wymieszać, a następnie całość gotować bez przykrycia do odparowania większości płynu z garnka. Od czasu do czasu dokładnie wymieszać, aby dżem nie przywarł do dna.
Gorący dżem przekładać do wcześniej przygotowanych słoików (umytych i wyparzonych), mocno zakręcić i odstawiać do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.

1 komentarze:

Magdalena Kuchaja pisze...

uwielbiam dynię, więc na pewno by mi smakowało!

Prześlij komentarz