środa, 29 lipca 2015

Ciasto na pizzę

Zapewne znajdziecie wiele przepisów na udane ciasto na pizzę, natomiast ja korzystam z poniższego. Gdy już doszłam do wprawy, zawsze wychodzi mi smaczne, pulchne i zarazem chrupiące. Musicie uważać na odpowiednią ilość mąki. Jeśli dodacie jej za mało – ciasto będzie się lepiło i przy przekładaniu na blachę mocno się rozciągnie. Natomiast jeśli dodacie zbyt dużo mąki – po upieczeniu może być za twarde. A zatem, udanego wałkowania (:





Składniki:

200 ml wody
25 g świeżych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
350-400 g mąki pszennej





Wodę podgrzać do 37°C. Do miski wlać niewielką jej ilość, wsypać rozkruszone drożdże i dokładnie rozmieszać. Następnie dodać resztę wody, cukier, sól, łyżkę oleju oraz mąkę. Wyrobić jednolite i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 h. Po upływie czasu wyjąć ciasto z miski. Zagnieść jeszcze kilka razy, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkować na 0,5 cm placek. Przed układaniem farszu, najlepiej odstawić jeszcze na 15-20 minut, aby ciasto trochę podrosło. Przepis na przykładową pizzę na blogu już wkrótce.
Pizzę pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 220 C, do zrumienienia brzegów. 




8 komentarze:

Natalia pisze...

Uwielbiam domową pizzę, bardzo często robię, pycha:)

Łukasz Sakowski pisze...

Ja pizzę robię nieco inaczej ale przepis ogólnie nie najgorszy :-).

Unknown pisze...

Robie dokładnie tak samo ,jest pyszna .

Julianna Bednarczuk pisze...

Robię takie, gdy mam ochotę na pizzę za godzinę. Jest niezawodne. Gdy natomiast mam więcej czasu, robię ciasto dojrzewające w lodówce:)

Kulinarna Maniusia pisze...

Uwielbiam domową pizze i mam też swój sprawdzony przepis :-)

Kolizje Smakow pisze...

Fantastyczna pizza :)

ktougoscimoichgosci pisze...

Ale apetyczna pizza! Uwielbiam jak na talerzu jest tak kolorowo!

Lena pisze...

A mi rodzinny włoski kucharz zdradził,że robi ciasto przez 48 godzin, i uwaga nie daje drożdży. A ciasto ma boskie:)

Prześlij komentarz