wtorek, 7 lipca 2015

Pomidorowe ciasteczka z płatkami owsianymi


Owsiane ciasteczka mają wiele odsłon. Chciałam Wam dzisiaj zaproponować wytrawną ich wersję. Są niezwykle zdrowe i aromatyczne. Pachną pomidorami w ziołach albo ulubioną pizzą. Każdemu mogą przywieść na myśl jakąś inną pomidorową przekąskę. Jedno jest pewne, obok takiego zapachu nie można przejść obojętnie i trzeba skubnąć co najmniej jedno ciacho. Nawet mój mały Synek nie potrafi im się oprzeć. Kilka zamknijcie w puszce. Zachowają świeżość i będziecie dłużej się nimi cieszyć. Za to te trzymane na wierzchu będą pysznie mięciutkie i na pewno znikną w mgnieniu oka.
Przepis zainspirowany tutaj.



Składniki na około 25 ciastek:
250 g płatków owsianych górskich Kupiec
150 g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 jajko
2 łyżki majonezu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
¼ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki soli
Pieprz do smaku
2 łyżki ziaren słonecznika

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, słonecznik, natkę, paprykę, sól, pieprz oraz drobno posiekaną cebulę. W drugiej misce rozbełtać jajko z majonezem i koncentratem pomidorowym. Połączyć z sypkimi produktami i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być zwarte. Odrywać niewielkie kawałki i formować kulki. Lekko spłaszczone układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C około 20 minut.














Haps ostatniego!


Gotuj w zdrowym stylu










2 komentarze:

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

Wytrawne ciacha? Czemu nie, choć pewnie i tak podczas pieczenia zmieniłybyśmy je na wersję słodką xD

Elżbieta Dziurkowska pisze...

O jak komuś smakują ciasteczka, to najlepszy wyznacznik ich jakości. :)

Prześlij komentarz