piątek, 7 sierpnia 2015

Dżem z czerwonej porzeczki

Dżem jest wyśmienity. Nie za słodki, nie za kwaśny, taki w sam raz. Najwięcej pracy jest przy oczyszczaniu porzeczek. Jednak może znajdzie się ktoś chętny do pomocy (: za to później ile przyjemności podczas smakowania. Naprawdę warto, spróbujcie!


Składniki:
5 kg czerwonej porzeczki
2,5 kg cukru
Sok z połowy cytryny


Z takiej ilości porzeczek wyszło mi 17 słoików dżemu.
Najpierw należy umyć słoiki, a następnie wstawić je na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 100°C. Nakrętki również umyć i sparzyć wrzątkiem. Dokładnie wysuszyć.

Owoce umyć, pozbyć się listków i gałązek. Wrzucić do garnka i zagotować. Wsypać cukier, dodać sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Zmniejszyć moc palnika i gotować 3-4 godziny, bez przykrywki. Oczywiście mieszając co kilka minut. Na koniec zblendować dżem ręcznym blenderem. Chyba, że ktoś woli z kawałkami owoców, to nie musi tego robić.

Gdy dżem będzie gotowy, nie gasząc palnika, przekładać do wcześniej przygotowanych słoików. Mocno zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. 




















5 komentarze:

Joanna pisze...

Czerwoną porzeczkę wolę na swieżo i w deserach, ale za to czarna... Zawsze mam zapas na zimę :)

effa pisze...

Lubimy czerwoną porzeczkę, lubimy :))

Julianna Bednarczuk pisze...

dopiero niedawno doceniłam smak czerwonej porzeczki, dżemy z niej są cudowne!

Gabriela Borowiec pisze...

u mnie juz czerwonej porzeczki nie ma, ale taka konfiturka musi byc pyszna :)

Smakowite Jadło pisze...

Uwielbiam porzeczki w każdej postaci - nie dość że pyszne to jeszcze zdrowe :)

Prześlij komentarz