wtorek, 20 stycznia 2015

Sernik krówkowy

Sernik dla wielbicieli krówek. Wbrew pierwszemu skojarzeniu nie jest zbyt słodki, a polewa karmelowa jeszcze bardziej podkreśla jego smak. Jest dosyć ciężki i ma kolor kawy z mlekiem, ale za to obłędnie pyszny.


Spód:
Około 25 sztuk herbatników 
80 g masła
Masa serowa:
1 kg twarogu do sernika
1 mała puszka masy kajmakowej
3 jajka
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa
30 g masła
1 tabliczka czekolady karmelowej

Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia.  W tym czasie tortownicę ( o średnicy 25 cm) wysmarować masłem, spód dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia. W malakserze zmiksować pokruszone herbatniki razem z masłem, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wyłożyć na spód tortownicy, mocno dociskać na całej powierzchni i wyrównać.
Twaróg połączyć z masą kajmakową. Dodać jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Mieszać tylko do połączenia składników (można mikserem, lecz nie za długo). Masę wyłożyć na spód herbatnikowy i wyrównać. Piec w temperaturze 130°C około 80-90 minut.

W kąpieli wodnej rozpuścić masło wraz z połamaną czekoladą. Gdy upieczony sernik wystygnie, polać go ciepłą polewą karmelową.  

8 komentarze:

Anonimowy pisze...

Wspaniały ,chyba nie ma sernika ,którego bym nie lubiła.

Kinga pisze...

Wygląda apetycznie! :)

Łukasz Majchrowski pisze...

Skoro jest tam kajmak, to na pewno musi to być niebo w gębie ;)

Kulinarna Maniusia pisze...

Pyszny serniczek, bardzo lubię ten rodzaj ciasta :-) pozdrawiam cieplutko :-)

gin pisze...

Mmm, musiał smakować bajecznie :)

Rozpustne gotowanie pisze...

Obłędny!

Justyna pisze...

Wspaniały serniczek częstuje się do kawki :)

My culinary art pisze...

Pyszności :)

Prześlij komentarz