Sernik dla wielbicieli krówek. Wbrew pierwszemu skojarzeniu
nie jest zbyt słodki, a polewa karmelowa jeszcze bardziej podkreśla jego smak. Jest
dosyć ciężki i ma kolor kawy z mlekiem, ale za to obłędnie pyszny.
Spód:
Około 25 sztuk herbatników
80 g masła
Masa serowa:
1 kg twarogu do sernika
1 mała puszka masy kajmakowej
3 jajka
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa
30 g masła
1 tabliczka czekolady karmelowej
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. W tym czasie tortownicę ( o średnicy 25 cm)
wysmarować masłem, spód dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia. W malakserze
zmiksować pokruszone herbatniki razem z masłem, aż do uzyskania konsystencji
mokrego piasku. Wyłożyć na spód tortownicy, mocno dociskać na całej powierzchni
i wyrównać.
Twaróg połączyć z masą kajmakową. Dodać jajka, cukier i mąkę
ziemniaczaną. Mieszać tylko do połączenia składników (można mikserem, lecz nie
za długo). Masę wyłożyć na spód herbatnikowy i wyrównać. Piec w temperaturze
130°C
około 80-90 minut.
W kąpieli wodnej rozpuścić masło wraz z połamaną czekoladą.
Gdy upieczony sernik wystygnie, polać go ciepłą polewą karmelową.
8 komentarze:
Wspaniały ,chyba nie ma sernika ,którego bym nie lubiła.
Wygląda apetycznie! :)
Skoro jest tam kajmak, to na pewno musi to być niebo w gębie ;)
Pyszny serniczek, bardzo lubię ten rodzaj ciasta :-) pozdrawiam cieplutko :-)
Mmm, musiał smakować bajecznie :)
Obłędny!
Wspaniały serniczek częstuje się do kawki :)
Pyszności :)
Prześlij komentarz