niedziela, 4 stycznia 2015

Pierniczki




Świąteczne wypieki. Dopiero znalazłam chwilę żeby się nimi z Wami podzielić, a przynajmniej jednym z nich. Być może ktoś się zainspiruje przed kolejnym Bożym Narodzeniem, lecz zapewne znajdą się i tacy wielbiciele pierniczków, którzy nie będą czekać jeszcze cały rok. Tak czy inaczej można je upiec nawet kilka tygodni przed spożyciem. Na początku będą nieco twarde, lecz gdy tylko złapią trochę wilgoci będą pysznie mięciutkie. (moja inspiracja www.mojewypieki.com).

Składniki:
2 i ¼ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki miodu
80 g masła 
1 jajko
½ szklanki miałkiego brązowego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 - 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
1 łyżeczka kakao




Do rondelka wrzucić miód i masło, podgrzewać do czasu, aż masa będzie jednolita, odstawić do przestudzenia. Do masy dodać pozostałe składniki i dobrze zmiksować. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Następnie ciasto wałkować na grubość 2-3 mm i wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach. Otworki do powieszenia ich na choince należy robić przed upieczeniem. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180°C w zależności od ich wielkości około 8-10 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce, a następnie przechowywać w szczelnie zamkniętej metalowej puszce, nawet do kilku miesięcy.




3 komentarze:

Anna Nowak pisze...

piękne pierniczki :) Choinka z nimi wygląda zjawiskowo i tak bardzo domowo :)

zapiecem pisze...

Pierniczki na choince to najlepsza ozdoba!

Magdalena Cendrowska pisze...

Śliczne pierniczki :)
www.brulionspadochroniarza.pl

Prześlij komentarz