wtorek, 2 grudnia 2014

Babka „Eska”

Jest to popularne ciasto marmurkowe. Polecam jeśli ktoś lubi tzw. suche ciasta. W porównaniu do Zebry jest bardziej „zbite”, gdyż tutaj nie ubija się piany z białek i brak jest gazowanej wody. Równie smaczne, ale czymś musi się różnić (;

Składniki:
200g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki)
90 g mąki ziemniaczanej (małe pół szklanki)
6 jajek
200g cukru (1 szklanka)
stopiona kostka margaryny
aromat waniliowy
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem, aż masa podwoi objętość. Dodać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Nadal mieszając dodawać stopniowo roztopioną margarynę i aromat waniliowy. Następnie 2/3 ciasta wlać do dużej keksówki (wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką). Pozostałą część ciasta wymieszać z kakao. Ciemne ciasto wylać na jasne.
Piec 45 minut w temperaturze 170°C.

4 komentarze:

babka z rodzynkiem pisze...

Bardzo apetycznie wygląda!

Unknown pisze...

fajne esy floresy na pewno smaczna:)

Szefowa Kuchni pisze...

Lubię, ale nigdy nie robiłam. :)

gin pisze...

Ślicznie wyglądają te zawijaski :)

Prześlij komentarz