wtorek, 24 czerwca 2014

Zebra


Popularne ciasto nazwę swoją zawdzięcza pasiastej strukturze. Interesujące połączenie ciasta jasnego z kakaowym. Dzięki dodanemu zapachowi rumowemu ma ciekawy intensywny smak. Oczywiście zapachy do ciasta można dodawać według własnych upodobań. W mojej zebrze celowo jest przewaga kakaowego, gdyż wiadomo dlaczego ;)



Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
5jajek                                                                                  
2 łyżki kakao
1 szklanka oleju
0,25 l wody gazowanej
1 aromat do ciasta rumowy
1 aromat do ciasta waniliowy
1 duży proszek do pieczenia


Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, olej, wodę gazowaną i ubitą pianę z cukrem. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i zapach rumowy, a do drugiej waniliowy. Kwadratową blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Wylewać na przemian niewielkie porcje ciasta, za każdym razem na środek blachy, wtedy powstaje taka pasiasta struktura. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 200°C.   


1 komentarze:

Gabriela Borowiec pisze...

piękna zeberka :)

Prześlij komentarz