niedziela, 22 czerwca 2014

Najszybsza tarta z truskawkami




Zapewne znacie inny przepis na kruche ciasto, jednak miała być ”najszybsza” to będzie mało składników i niewiele pracy. Właśnie dzięki mące krupczatce ciasto po upieczeniu będzie wyjątkowo kruche. Gdyby jednak podczas wyrabiania zbytnio się kruszyło należy dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Jeżeli chodzi o śmietankę, to gdy nie chce się ubić, można do niej dodać kilka łyżek serka homogenizowanego. Natomiast truskawki można zastąpić innymi owocami wedle upodobań.

 
Spód:
360 g mąki krupczatki
200 g schłodzonego masła
2-3 łyżki cukru pudru

Wierzch:
500g truskawek
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 
Duża śmietanka kremówka 30% lub 36%


Z podanych składników na spód szybko zagnieść ciasto i schłodzić  przez 40 min.- 1 h w lodówce. Następnie wylepić nim natłuszczoną formę do tartej, ponakłuwać ciasto widelcem. Piec w temperaturze 200°C około 50 minut.
Śmietankę ubić na sztywno dodając cukier puder i cukier wanilinowy. Wyłożyć na upieczony i wystudzony spód.  Truskawki umyć, obrać z szypułek i ułożyć je na wierzchu. Przed podaniem ciasto schłodzić.  


0 komentarze:

Prześlij komentarz