czwartek, 19 czerwca 2014

Chleb na zakwasie

Jest to chyba jeden z najpopularniejszych przepisów na chleb na zakwasie. Dzięki różnym wariacjom może być za każdym razem nieco inny. Można eksperymentować z dodatkami, ale i rodzaj mąki też ma tutaj znaczenie. Jeśli chodzi o mąkę pszenną to ja bazuję na zwykłej 650, ale dodaję pszennej graham lub/i pszennej razowej, tak by w sumie był 1 kg. Blaszkę polecam jedną dużą keksówkę lub dwie mniejsze. Ja piekę w takiej robionej na zamówienie o wymiarach szer.14 cm, wys.10cm, dł.38 cm. Gdyż moja duża keksówka (chyba jakoś wyjątkowo mała) po przełożeniu do niej ciasta była już pełna i na rośnięcie nie było miejsca. Blaszkę smaruję tłuszczem i wysypuję otrębami, wierzch można również posypać jakimś ziarnem (i oczywiście lekko te ziarna docisnąć żeby po upieczeniu nie odpadały). Po 5-10 minutach od wyjęcia z piekarnika należy wyjąć chleb z blaszki i odłożyć do wystygnięcia, w przeciwnym razie będzie wilgotny od spodu.

 Składniki:
1 kg mąki pszennej
1,5 szklanki mąki żytniej
2 szklanki letniej przegotowanej wody
2 szklanki wody gazowanej
2 łyżeczki cukru
3 łyżeczki soli
Według uznania - ziarna słonecznika, siemię lniane, sezam, otręby pszenne, owsiane, ja dodaję również kilka namoczonych wcześniej ziaren soi, ciecierzycy  - co kto lubi ;)
 Zakwas

Wszystkie składniki wymieszać. Odłożyć sobie zakwas na kolejne pieczenie (połowa standardowego słoiczka po dżemie wystarczy) i wstawić do lodówki. Gotowe ciasto chlebowe przełożyć do blaszki. Wierzch posmarować wodą, najwygodniej zwilżoną dłonią (zapobiega to przypalaniu się skórki z wierzchu) i odstawić do wyrośnięcia na ok. 8 godzin. Następnie piec w temperaturze 180 °C ok. 1h – 1h 10 min.


0 komentarze:

Prześlij komentarz