Sernik dla dbających o linię, bo bez tłuszczu. Ale myślę, że
posmakuje każdemu. Jest dosyć zbity, a zarazem delikatny. Smakuje zupełnie
inaczej niż serniki, które już znacie (: Idealny na letni dzień. Gorąco
polecam, bo maliny już na pewno czekają w niejednej kuchni (:
Źródło przepisu na Moich wypiekach.
Składniki:
200 g serka wiejskiego
250 g naturalnego serka kremowego
½ szklanki cukru pudru
2 jajka
1/3 szklanki kaszy manny Kupiec
¼ szklanki mąki pszennej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Kilka kropli aromatu waniliowego
¼ szklanki kwaśnej śmietany
Ok. 200 g malin
Na początku umyte i osączone maliny delikatnie obtoczyć w
mące (dzięki temu nie puszczą za bardzo soku).
Pamiętajcie, aby sernik się udał – wszystkie składniki muszą
być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera utrzeć serek naturalny wraz z cukrem. Serek
wiejski dokładnie zblendować i dodać do kremowej masy. Następnie wbić jajka,
cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kaszą manną.
Wsypywać do masy serowej, mieszając jedynie do połączenia składników. Na końcu
dodać śmietanę oraz aromat i również wymieszać na niskich obrotach miksera.
Powstałą masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy
(ok. 23 cm), wyrównać. Na wierzch wyłożyć wcześniej przygotowane maliny.
Piec w temperaturze 160 °C około 45-50 minut.
15 komentarze:
Serniczek wygląda jak tarta :) Polać go tylko czekoladą i jesteśmy w niebie :P
Dzięki. Następnym razem muszę spróbować z polewą (:
Smacznie ;-)
Bardzo smacznie wygląda :)
Musi być megadobry! :D
Jaki smakowity ;)
bardzo lubimy wszystkie serniki, a do tego moja rodzinka kocha kaszkę manną więc ciacho dla nas idealne:)
Madziu serniczek wspaniały. Gratuluję pomysłu :-)
smakowity serniczek, chętnie bym spróbowała kawałek:)
pyszności, zjadłabym :)
Świetny serniczek, pyszny i zdrowy :)
Fajnie wygląda z tymi kuleczkami kaszy :) Pyszny musiał być :)
Wygląda przepysznie, uwielbiam maliny w ciastach :)
wspaniały :) dziękuję za odwiedziny na moim blogu :)
Malinowo -sernikowe cudo.
Prześlij komentarz