poniedziałek, 16 marca 2015

Chleb graham z sezamem



 Chleb nie jest czystym grahamem, ani też chlebem białym. Ot taka smaczna mieszanka (: Dodatkowo sezam także nadaje swój smak (: Polecam.

 

Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki graham
1 i ¼ szklanki ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 i ½ łyżeczki soli
3 łyżki sezamu




Do miski wlać kilka łyżek wody, rozpuścić w niej pokruszone drożdże dokładnie mieszając. Przesiać obydwie mąki i wsypać je do rozczynu. Dodać pozostałe składniki: pozostałą wodę, cukier, sól i sezam. Ciasto wyrabiać ręcznie około 10 minut lub w robocie kuchennym przez kilka minut (końcówką z hakiem). Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Następnie przykryć czystą ściereczką i odstawić na co najmniej godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyjąć ciasto chlebowe z miski i ugnieść kilka razy. Uformować bochenek, który włożyć do blachy. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę do wyrośnięcia.

Wierzch bochenka posmarować wodą z olejem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (piekłam z termoobiegiem) i piec 40 minut do zrumienienia się skórki. 



5 komentarze:

Pani M pisze...

Grahamy bardzo lubię, zresztą w ogole lubię nasz polski chleb. I doceniam go zawsze, gdy wracam z zagranicy.

Kinga Łucja pisze...

Smacznie :))

Lady laura. pisze...

Pyszny chleb.

Opalanka pisze...

Ooo, i u Ciebie sezam, jak zdrowo!:)

Gabriela Borowiec pisze...

bardzo pyszny chlebuś :) Pozdrawiam!

Prześlij komentarz