poniedziałek, 16 marca 2015

Chleb biały



„Chlebem i solą..” chciało by się powiedzieć (; Tradycyjny chlebek, który przygotowuje się naprawdę szybko. Niewiele pracy, a zapach świeżo pieczonego chleba i smak jego chrupiącej skórki są niezastąpione. Inspiracja stąd.



Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
1 i ¼ szklanki ciepłej wody
1 i ½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru






Do dużej miski wlać część wody i wsypać do niej pokruszone drożdże. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką, aż drożdże się rozpuszczą i odstawić na 10 minut.
Następnie dodać przesianą mąkę, resztę wody, sól i cukier. Ciasto wyrabiać kilka minut końcówką z hakiem, aż będzie jednolite i elastyczne. Jeśli ugniatacie ręcznie należy się pomęczyć około 10 minut (; Pozostawić je w misce, przykryć czystą ściereczką i odstawić na co najmniej godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyjąć ciasto chlebowe i ugnieść kilka razy. Uformować bochenek, który ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę do wyrośnięcia.
Następnie wierzch chleba posmarować wodą z olejem i ponacinać. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (piekłam z termoobiegiem) i piec 35-40 minut do zrumienienia. 




1 komentarze:

Ry bka pisze...

Wyszedł piękny! ;) Domowe pieczywo najlepsze!

Prześlij komentarz