sobota, 27 grudnia 2014

Sernik z wiórkami kokosowymi

Delikatny smak sernika pod bezową pierzynką posypaną wiórkami kokosowymi.

Jednym słowem, jakby to powiedział pan Loroch, jest „muślinowy”! (;

A teraz rady praktyczne: robiąc masę serową nie przestraszcie się, że jest taka rzadka. Piec ją należy tak jak wskazałam poniżej mniej więcej 40 minut. Najlepiej po prostu sprawdzać, czy się całkowicie ścięła i nie jest płynna. 


Spód:
½ kostki zimnej margaryny
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka (białka pozostawić do bezy)
Wszystkie składniki zagnieść i wylepić ciastem dno dużej blachy.

Masa serowa:
1 kg sera do sernika
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
½ szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1 ½ szklanki cukru
2 jajka
4 żółtka (białka pozostawić do bezy)
Wszystkie składniki zmiksować pod koniec dodając powoli 2 szklanki mleka.

Beza:
6 białek ubić na sztywno pod koniec dodając pół szklanki cukru pudru.
Na wylepiony spód wlać masę serową i piec 40 minut w temperaturze 180° C.  Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, nałożyć bezę na masę serową i posypać wiórkami kokosowymi. Ponownie zapiec ok. 20 minut również w temperaturze 180° C.

4 komentarze:

gin pisze...

Cudownie wilgotny, pycha! :)

Słodkie Rewolucje pisze...

uwielbiam wszystko co sernikowe i jeszcze wiórki kokosowe...obłęd :)

Anna Nowak pisze...

piękny sernik !! :)

Magdalena Cendrowska pisze...

Piękny sernik, zapisuję bo z wiórkami chyba jeszcze nie robiłam :)
www.brulionspadochroniarza.pl

Prześlij komentarz