wtorek, 19 sierpnia 2014

Bułki z sezamem

Przepis oryginalnie był na chlebek, ale zrobiłam bułeczki. Po uformowaniu koniecznie muszą mieć czas aby urosnąć, żeby nie były później zbyt gliniaste. Bułki można obtoczyć oczywiście w innych ziarnach, polecam również np. mak.





 Składniki:
400 ml wody
50g świeżych drożdży
1 łyżka oleju
800 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
2 łyżki ziaren sezamu






Do wody podgrzanej do 37°C wsyp rozkruszone drożdże i dokładnie wymieszaj aż się rozpuszczą. Następnie dodawaj powoli mąkę, olej, sezam oraz sól i zagnieć gładkie ciasto. Pozostaw na pół godziny pod przykryciem w ciepłym miejscu. Następnie uformuj z ciasta równe kulki, obtocz w ziarnach sezamu i układaj na blasze do pieczenia w odstępach ok. 5 cm. Przykryj i pozostaw jeszcze na blasze na około pół godziny. Wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw temperaturę 200° C i piecz 15-20 minut.





3 komentarze:

Ervisha pisze...

Domowe bułeczki są najlepsze ;D

Anna Nowak pisze...

wyglądają jakby były robione z mąki razowej.. ?

Magda Głowacka pisze...

Z tego co pamiętam zrobiłam pół na pół: 400g mąki pszennej 650 i 400 g mąki graham i stąd ten wygląd, a też dzięki temu nie smakowały jak zwykłe pszenne.
pozdrawiam

Prześlij komentarz