sobota, 16 sierpnia 2014

Sernik na zimno z nektarynkami i bananami



Ciasto bez pieczenia, czyli szybciutkie do zrobienia. Co tu dużo mówić – idealne na letnie upały. Orzeźwiający i kwaskowy smak nektarynek lekko złamany słodkim bananem, uprzyjemni nawet najbardziej upalny dzień. Oczywiście możliwe są inne owocowe wariacje.


Składniki:
1 paczka biszkoptów
pół szklanki mleka
800 g serka homogenizowanego naturalnego
ok. 300 g śmietanki kremówki
7 łyżek cukru pudru
2 łyżki żelatyny
galaretka o dowolnym smaku (najlepiej czerwona dla kontrastu)
2 banany
4 nektarynki

Do przygotowania wcześniej:
Galaretkę rozpuścić w wodzie według przepisu na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia.
2 łyżki żelatyny rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody i również pozostawić do ostygnięcia.
Owoce pokroić w kostkę.
Następnie:
Biszkopty lekko namoczyć w mleku i wyłożyć nimi dno tortownicy (średnica ok. 24 cm)
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Cały czas miksując dodawać do niej powoli cukier oraz serek, a następnie ostudzoną żelatynę.  Wylać część masy na biszkopty, wyłożyć trochę pokrojonych owoców i przykryć pozostałą masą. Wstawić do lodówki na godzinę. Gdy masa całkowicie stężeje ułożyć na niej pozostałą część owoców i zalać tężejącą.
Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

1 komentarze:

gin pisze...

Mniam, wygląda pysznie :)

Prześlij komentarz