poniedziałek, 15 września 2014

Pychotka jabłkowo-bananowa



Opisem tego ciasta jest już sama nazwa, lecz mimo wszystko w smaku dominują banany. Ciasto jest niezwykle szybkie i proste, a jabłka i banany zazwyczaj są w każdym domu. Idealne do zrobienia „na szybko” gdy nam się zachce czegoś słodkiego. Tak więc zachęcam do pieczenia (;

Składniki na ciasto:
1 i ¼ szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
¾ kostki margaryny (ok. 190 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie:
4 jabłka
2 banany
wiórki kokosowe

Margarynę roztopić i odstawić do ostudzenia.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Nadal ubijając dodawać po łyżce przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie powoli wlewać margarynę i ucierać.
Jabłka i banany obrać. Pokroić je w cienkie plasterki.
Większą część ciasta wlać do niewielkiej blachy (może być kwadratowa lub tortownica z kominkiem).
Na cieście najpierw ułożyć plasterki jabłek, a potem bananów. Posypać wiórkami kokosowymi. Wlać pozostałą część ciasta, tak aby zakryło owoce.
Piec około 40 minut w temperaturze 180° C.


0 komentarze:

Prześlij komentarz