środa, 13 stycznia 2016

Babka cytrynowa



Mięciutkie ciasto, które bardzo przyjemnie pachnie. Dodatkowo polane lukrem staje się jeszcze bardziej cytrynowe. Pysznie kwaskowe!

Składniki:
200 g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
½ opakowania proszku do pieczenia
1 cytryna
125 g cukru
2 jajka
125 g miękkiego masła
200g cukru pudru (do lukru)

W misce wymieszać sypkie produkty: mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Cytrynę umyć w gorącej wodzie i wytrzeć do sucha. Skórkę zetrzeć na tarce oraz wycisnąć sok.
Do miski z mąką dodać cukier, jajka, masło, skórkę cytrynową i sok (oprócz 2 łyżek). Zmiksować na gładką masę. Ciasto przełożyć do małej keksówki (25 cm) i piec około 45 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i przełożyć z foremki na kratkę.

Przygotować lukier: 2 łyżki soku z cytryny dobrze wymieszać z 200 g cukru pudru. Ciasto lekko ponakłuwać i lukrować jeszcze ciepłe. Potem przed podaniem pozostawić je do wystudzenia w chłodne miejsce. 


4 komentarze:

Opalanka pisze...

Proste i pyszne.Lubię:) Trzeba pilnować temperatury składników bo strzela zakalcowe fochy:)

Magda Głowacka pisze...

Ojj, racja racja. Pilnujmy temperatury pokojowej składników, ale sądzę, że na zakalec także znaleźliby się amatorzy (:

Maja Wierzbicka pisze...

świetna propozycja! Zapraszam do mnie :)

marta sztabińska pisze...

Babki cytrynowe lubię najbardziej ze wszystkich ;)

Prześlij komentarz