niedziela, 24 stycznia 2016

Babeczki kawowe

Amatorzy kawy będą wniebowzięci. A tak naprawdę to chyba każdy kto ich spróbuje.. Mięciutkie babeczki, w środku są czekoladowe z lekko wyczuwalną nutą kawową, natomiast sama polewa jest już intensywnie kawowa. Polecam na zimową szarugę.



Składniki na 12 babeczek:

Ciasto:
125 g cukru
125 g masła
2 jajka
125 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (w proszku)
1 łyżka kakao
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka

Polewa:
150 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
25 g masła

Na początek czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i kawą.

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Wciąż ucierając dodać jajka, a następnie sypkie składniki. Miksować aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać roztopioną czekoladę i 2 łyżki mleka, całość dokładnie wymieszać.

Papilotki włożyć do foremek i napełnić je ciastem (do ¾ ich wysokości).

Piec  w temperaturze 180°C około 20-25 minut.

W tym czasie przygotować polewę:
Czekoladę oraz masło roztopić w kąpieli wodnej, dodać kawę rozpuszczalną i dokładnie wymieszać. Upieczone babeczki polać jeszcze ciepłą polewą.




3 komentarze:

Opalanka pisze...

Piękne i bardzo apetyczne!

Gabriela Borowiec pisze...

wyśmienite :)

Łukasz Majchrowski pisze...

Mimo że nie jestem fanem kawy w deserach to babeczki wyglądają bajecznie :)

Prześlij komentarz