Wyjątkowe połączenie masy mlecznej, kajmakowej, czekolady
oraz orzeszków. Zrobiłam je na krakersach, chociaż oryginalnie powinno być na
herbatnikach. Nie chciałam już przesadzić z poziomem słodkości. Wyszło słodkie,
ale nie za bardzo. Tak w sam raz (: Masa mleczna jest dosyć sztywna, dzięki
czemu łatwo się kroi. Jeśli zależy Wam na rzadszej masie, dodajcie mniej mleka
w proszku (np. 400g). Wykonanie ciasta pochłania naprawdę niewiele czasu.
Zresztą tak samo niewiele zajęło nam jego zjedzenie. Nieziemsko pyszne (:
Składniki:
Około 500g krakersów (ja zużyłam niecałe 3 paczki, każda po
175g)
1 szklanka mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego
0,5 szklanki cukru
300g miękkiego masła
500g mleka w proszku
500g masy kajmakowej
Polewa:
2 gorzkie czekolady
1/3 szklanki mleka
150 g uprażonych orzeszków ziemnych (bez soli)
1 szklankę mleka podgrzać i rozpuścić w nim cukier i cukier
wanilinowy. Zagotować i ostudzić.
Masło utrzeć mikserem. Dodać masę mleczną oraz powoli
wsypywać mleko w proszku, ciągle ucierając, aż masa będzie jednolita.
Dużą formę o wymiarach 37x25 wyłożyć papierem do pieczenia.
Ułożyć dolną warstwę krakersów, na nią wyłożyć połowę masy mlecznej (uwaga!
Masa szybko sztywnieje). Następnie kolejną warstwę krakersów, na których
rozsmarować masę kajmakową (należy ją wcześniej wstawić na kilka minut do
ciepłej wody). Następnie delikatnie wyłożyć pozostałą masę mleczną, a na niej
ostatnią warstwę krakersów.
Orzeszki ziemne posiekać. Jeśli nie kupiliśmy już
uprażonych, wrzucić je na kilka minut na suchą patelnię, co chwilę mieszając.
Następnie dokładnie rozsypać na warstwie krakersów.
Przygotować polewę. Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, pod koniec dodając mleko. Całość dokładnie wymieszać. Polać ciasto
lekko ciepłą polewą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Gdyby coś było niezrozumiałe, wymieniam kolejno poszczególne warstwy:
Masa mleczna
Krakersy
Masa kajmakowa
Masa mleczna
Krakersy
Orzeszki
Polewa
11 komentarze:
Wygląda przepysznie:)
Mmm, aż ślinka cieknie :)
Coś dla łasuchów. Fajny pomysł :)
też przygotowuję go na krakersach inaczej jest za słodkie:)
pyszne ciacho:)
ale mam ochotę na kawałek takiego ciacha :)
Właśnie szukałam przepisu na to ciasto, dziekuje za przepis, ciasto rewelacyjne :)
Dziękuję Wam bardzo (:
Piękne.Pychota!
Robiła to ciasto i mi osobiście smakowało, choć było delikatnie za słodkie :)
Ojoj pychotka. Z chęcią bym zjadła duży kawałek :-)
Pyszne ciasto :) muszę wypróbować :)
Prześlij komentarz