sobota, 18 kwietnia 2015

Ciasto jogurtowe z czekoladą

Nie uwierzycie jak szybko robi się to ciasto. Pamiętam, że od znalezienia przepisu tutaj,do mojego powrotu do komputera minęło 20 minut. Ma się rozumieć, że w międzyczasie zrobiłam ciasto, a nawet pozostawiłam w kuchni po sobie porządek. Pysznie wilgotne, ma jogurtowy smak i te kawałeczki czekolady.. Nie sposób poprzestać na jednym kawałku.




Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
pół fiolki aromatu waniliowego lub śmietankowego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g gorzkiej czekolady

W wysokiej misce krótko utrzeć jajko z cukrem. Dodać jogurt, olej i aromat. Całość delikatnie zmiksować. Przesiać mąkę wraz z proszkiem i sodą. Sypie składniki dodawać po łyżce do masy jogurtowej i delikatnie mieszać łyżką, tylko do czasu połączenia składników. Na koniec wsypać posiekaną gorzką czekoladę i wymieszać. Ciasto przelać do małej keksówki i piec 60 minut w 180 st. C.
Mała rada: jeśli pieczemy na środkowym poziomie piekarnika ustawiamy tylko funkcję grzania od dołu, gdyż wierzch ciasta szybko się przypieka, jeśli na najniższym góra-dół.






3 komentarze:

Ula Błaszak pisze...

Lubię takie jogurtowce ;)

Ry bka pisze...

Uwielbiam takie ciacha! Szczególnie z ciepłym mleczkiem ;)

ugotujmyto.pl pisze...

Wspaniałe! Szkoda, że mnie ciasta jogurtowe nie lubią...

Prześlij komentarz