Inne wydanie popularnego murzynka. W sam raz na trwający
sezon śliwkowy. Poza tym jest to idealne połączenie: śliwkowo-kakaowy smak..
mmm.. poezja!
Składniki:
2 szklanki mąki
1 i 1/3 szklanki cukru (250 g)
5 jajek
200 g margaryny
3 łyżki oleju
3 łyżki kakao
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
ok. 500 g śliwek węgierek
Do rondelka włożyć margarynę, dodać cukier, wodę, olej i
kakao. Rozgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa będzie miała
jednolitą konsystencję. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Następnie do
przestudzonej masy dodać żółtka, cukier wanilinowy, przesianą mąkę oraz proszek
do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie
połączyć z masą. Ciasto przełożyć do długiej keksówki. Śliwki umyć, przekroić
na pół, wyjąć pestki i układać na cieście skórką do dołu. Piec w temperaturze
180°
C około 50 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz