wtorek, 22 lipca 2014

Chleb na drożdżach z marchewką i słonecznikiem


Chlebek jest dosyć słodki dzięki marchewce i łyżce miodu, lecz mimo to nadaje się również do wytrawnych kanapek. Ta zwiększana temperatura pieczenia to z racji tego, że przy 200°C od początku wierzch zbytnio się przypieka i stąd najpierw te 180°C. 
 

Składniki:
125 ml (pół szklanki) letniej przegotowanej wody
30 g świeżych drożdży
400 g (ok. 2,5 szklanki) mąki pszennej typ 650
3 łyżki oleju
1 łyżka miodu
1 marchewka
5 łyżek ziarna słonecznika
1 łyżeczka soli

Do miski wlać wodę podgrzaną do 37°C, wrzucić pokruszone drożdże i wymieszać by się rozpuściły. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę z solą, a następnie dodać do rozpuszczonych drożdży. Cały czas mieszając dodawać olej, miód, startą marchewkę i ziarna słonecznika. Wyrobione ciasto chlebowe odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Następnie wyjąć je z miski i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszki, najlepiej małej keksówki. Wierzch posmarować wodą i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Po wyrośnięciu chlebek piec około 55 minut, początkowo w temperaturze 180°C, po 30 minutach przykryć chleb folią aluminiową, zwiększyć temperaturę do 200°C i piec te pozostałe 25 minut. Po upieczeniu wyjąć z blaszki.

2 komentarze:

Magdalena B pisze...

ciekawy pomysł z dodaniem z marchewki :) myślisz, że wyszedłby z mąką żytnią albo np. orkiszową?

Magda Głowacka pisze...

Piekę go zawsze z pszennej mąki, ale sądzę, że mógłby się udać. Chociaż ja część pszennej zastąpiłabym żytnią lub orkiszową. Pozdrawiam.

Prześlij komentarz