Sezon na jabłka już dawno rozpoczęty! Oto, jak sama nazwa
wskazuje, ”ekskluzywna” wersja klasycznej szarlotki, czyli rozpływające się w
ustach jabłka pod puszystą i pianką i chrupiącą kruszonką.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
250 g margaryny
6 żółtek
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Nadzienie:
Dobrze wysmażona jabłkowa marmolada
Piana:
6 białek
Pół szklanki cukru pudru
Mój przepis na marmoladę do szarlotki:
3 kg kwaskowych jabłek obieram, kroję i stopniowo, co kilka
minut, wrzucam je na patelnię. Każdą warstwę posypuję lekko brązowym cukrem i
po chwili mieszam. Kolejną partię najlepiej dokładać, gdy wrzucone jabłka
na patelni lekko zmiękną. Nie czekam aby wszystkie kawałki jabłek całkiem się
rozpadły, tylko „dla smaku” zostawiam małe kawałeczki.
Wykonanie ciasta:
Mąkę, posiekaną margarynę, proszek do pieczenia i cukier
puder rozcieramy w malakserze. Cały czas mieszając, dodajemy – po jednym –
żółtka i na koniec śmietanę. Wyrabiamy gładkie ciasto, z którego 1/3 zawijamy w
folię i wkładamy na co najmniej godzinę do zamrażarki. Pozostałe ciasto
przykrywamy i wstawiamy do lodówki, również na godzinę. Białka ubijamy na
sztywną pianę, pod koniec dosypując cukier puder. Wychłodzone ciasto wyjmujemy
z lodówki i wylepiamy nim dużą blachę. Na spód wykładamy jabłkową marmoladę,
którą pokrywamy pianą ubitą z białek. Następie wyjmujemy ciasto z zamrażarki i
ścieramy je na tarce o grubych oczkach na warstwę piany.
Pieczemy w temperaturze 200° C około 45 minut, aż całość
się lekko zrumieni, a boki będą odstawały od formy.
1 komentarze:
Mmm, niezwykle apetyczna wersja :)
Prześlij komentarz