poniedziałek, 29 września 2014

Szarlotka delikatesowa



Sezon na jabłka już dawno rozpoczęty! Oto, jak sama nazwa wskazuje, ”ekskluzywna” wersja klasycznej szarlotki, czyli rozpływające się w ustach jabłka pod puszystą i pianką i chrupiącą kruszonką. 


Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
 250 g margaryny
6 żółtek
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Nadzienie:
Dobrze wysmażona jabłkowa marmolada
Piana:
6 białek
Pół szklanki cukru pudru

Mój przepis na marmoladę do szarlotki:
3 kg kwaskowych jabłek obieram, kroję i stopniowo, co kilka minut, wrzucam je na patelnię. Każdą warstwę posypuję lekko brązowym cukrem i po chwili mieszam. Kolejną partię najlepiej dokładać, gdy wrzucone jabłka na patelni lekko zmiękną. Nie czekam aby wszystkie kawałki jabłek całkiem się rozpadły, tylko „dla smaku” zostawiam małe kawałeczki.   

Wykonanie ciasta:
Mąkę, posiekaną margarynę, proszek do pieczenia i cukier puder rozcieramy w malakserze. Cały czas mieszając, dodajemy – po jednym – żółtka i na koniec śmietanę. Wyrabiamy gładkie ciasto, z którego 1/3 zawijamy w folię i wkładamy na co najmniej godzinę do zamrażarki. Pozostałe ciasto przykrywamy i wstawiamy do lodówki, również na godzinę. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dosypując cukier puder. Wychłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim dużą blachę. Na spód wykładamy jabłkową marmoladę, którą pokrywamy pianą ubitą z białek. Następie wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy je na tarce o grubych oczkach na warstwę piany.  
Pieczemy w temperaturze 200° C około 45 minut, aż całość się lekko zrumieni, a boki będą odstawały od formy.

1 komentarze:

gin pisze...

Mmm, niezwykle apetyczna wersja :)

Prześlij komentarz