Składniki:
400 ml wody
50g świeżych drożdży
1 łyżka oleju
800 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
2 łyżki ziaren sezamu
Do wody podgrzanej do 37°C wsyp rozkruszone drożdże i
dokładnie wymieszaj aż się rozpuszczą. Następnie dodawaj powoli mąkę, olej,
sezam oraz sól i zagnieć gładkie ciasto. Pozostaw na pół godziny pod
przykryciem w ciepłym miejscu. Następnie uformuj z ciasta równe kulki, obtocz w
ziarnach sezamu i układaj na blasze do pieczenia w odstępach ok. 5 cm. Przykryj
i pozostaw jeszcze na blasze na około pół godziny. Wstaw do zimnego piekarnika.
Nastaw temperaturę 200° C i piecz 15-20 minut.
3 komentarze:
Domowe bułeczki są najlepsze ;D
wyglądają jakby były robione z mąki razowej.. ?
Z tego co pamiętam zrobiłam pół na pół: 400g mąki pszennej 650 i 400 g mąki graham i stąd ten wygląd, a też dzięki temu nie smakowały jak zwykłe pszenne.
pozdrawiam
Prześlij komentarz