piątek, 8 sierpnia 2014

Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem



 Nawet jeśli ktoś nie przepada za szpinakiem to mimo wszystko te pierożki powinny mu przypaść do gustu. Znam kilka takich przypadków (; Idealnie nadają się do jedzenia i na ciepło, i na zimno. Uprażony słonecznik nadaje pierożkom inny smak niż ma typowo doprawiany szpinak. Należy pamiętać, że sery typu feta są bardzo słone i według mnie nie ma już potrzeby dodawania soli do farszu.

Składniki:
paczka mrożonego szpinaku
ser feta lub inny kanapkowo – sałatkowy (koniecznie taki solankowy)
kilka garści uprażonego słonecznika
2-3 ząbki czosnku
pieprz, gałka muszkatołowa
1 jajko



Pestki słonecznika smażymy 5 minut na suchej patelni ciągle mieszając. Nie ma potrzeby dodawania tłuszczu gdyż pestki same nieco oddają swojego. Należy pamiętać aby podczas smażenia ciągle mieszać, bo mogą łatwo się przypalić.

Farsz:
Na patelnię wrzucamy częściowo rozmrożony szpinak. Ciągle mieszamy, a po całkowitym rozmrożeniu i wyparowaniu większości wody dodajemy ser. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wrzucamy uprażony słonecznik. Doprawiamy pieprzem, gałką i wyciśniętymi ząbkami czosnku. Na koniec dodajemy rozbełtane jajko, które ma na celu ściśnięcie całej masy. Dokładnie wymieszać.

Ciasto francuskie należy pokroić w kwadraty, na każdy nałożyć odpowiednią ilość farszu i zlepić boki.
Pierożki piec aż się przyrumienią w temperaturze 180°C przez ok. 20-30 minut, w zależności od wielkości pierożków. 



0 komentarze:

Prześlij komentarz