Nawet jeśli ktoś nie przepada za
szpinakiem to mimo wszystko te pierożki powinny mu przypaść do gustu. Znam
kilka takich przypadków (; Idealnie nadają się do jedzenia i na ciepło, i na
zimno. Uprażony słonecznik nadaje pierożkom inny smak niż ma typowo doprawiany
szpinak. Należy pamiętać, że sery typu feta są bardzo słone i według mnie nie
ma już potrzeby dodawania soli do farszu.
paczka mrożonego szpinaku
ser feta lub inny kanapkowo –
sałatkowy (koniecznie taki solankowy)
kilka garści uprażonego słonecznika
2-3 ząbki czosnku
pieprz, gałka muszkatołowa
1 jajko
Pestki słonecznika smażymy 5 minut na suchej patelni ciągle mieszając. Nie ma potrzeby dodawania tłuszczu gdyż pestki same nieco oddają swojego. Należy pamiętać aby podczas smażenia ciągle mieszać, bo mogą łatwo się przypalić.
Farsz:
Na
patelnię wrzucamy częściowo rozmrożony szpinak. Ciągle mieszamy, a po
całkowitym rozmrożeniu i wyparowaniu większości wody dodajemy ser. Mieszamy aż
do uzyskania gładkiej konsystencji. Wrzucamy uprażony słonecznik. Doprawiamy pieprzem,
gałką i wyciśniętymi ząbkami czosnku. Na koniec dodajemy rozbełtane jajko, które ma na
celu ściśnięcie całej masy. Dokładnie wymieszać.
Ciasto francuskie należy pokroić w kwadraty, na
każdy nałożyć odpowiednią ilość farszu i zlepić boki.
Pierożki piec aż się przyrumienią w temperaturze 180°C przez ok. 20-30
minut, w zależności od wielkości pierożków.
0 komentarze:
Prześlij komentarz