Opisem tego ciasta jest już sama nazwa, lecz mimo wszystko w
smaku dominują banany. Ciasto jest niezwykle szybkie i proste, a jabłka i
banany zazwyczaj są w każdym domu. Idealne do zrobienia „na szybko” gdy nam się
zachce czegoś słodkiego. Tak więc zachęcam do pieczenia (;
Składniki na ciasto:
1 i ¼ szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
¾ kostki margaryny (ok. 190 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
4 jabłka
2 banany
wiórki kokosowe
Margarynę roztopić i odstawić do ostudzenia.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Nadal ubijając dodawać
po łyżce przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie powoli wlewać
margarynę i ucierać.
Jabłka i banany obrać. Pokroić je w cienkie plasterki.
Większą część ciasta wlać do niewielkiej blachy (może być
kwadratowa lub tortownica z kominkiem).
Na cieście najpierw ułożyć plasterki jabłek, a potem bananów.
Posypać wiórkami kokosowymi. Wlać pozostałą część ciasta, tak aby zakryło
owoce.
Piec około 40 minut w temperaturze 180°
C.
0 komentarze:
Prześlij komentarz