wtorek, 5 sierpnia 2014

Pleśniak z truskawkami



Idealne połączenie: truskawki pod słodką i puszystą pianką oraz delikatny kakaowy posmak. Ciasto można również zrobić z innymi owocami, najlepiej niezbyt słodkimi np. agrestem lub, nie w sezonie, powidłami śliwkowymi. 


Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
6 żółtek (białka pozostawić na pianę)
1 ½ kostki margaryny (ok. 375 g)
1 łyżeczka cukru pudru
½ opakowania proszku do pieczenia

Składniki na pianę:
6 białek
1 ½ szklanki cukru kryształu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
½ łyżeczki soku z cytryny
¾ - 1 kg truskawek

Mąkę przesiekać z margaryną, dodawać żółtka po jednym, proszek do pieczenia i cukier puder. Szybko zagnieść ciasto. Mniej więcej 1/3 ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 2 godziny. Pozostałym ciastem wylepić dużą blachę.
Truskawki  umyć, obrać z szypułek i układać na cieście. Lekko oprószyć kakao.
Następnie białka z cukrem ubić na sztywno. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Pianę wyłożyć na truskawki, a na nią zetrzeć na tarce o grubych oczkach wyjęte z zamrażalnika ciasto.
Piec około 50 minut w temperaturze 180°C.  





0 komentarze:

Prześlij komentarz