Idealne połączenie: truskawki pod słodką i puszystą pianką
oraz delikatny kakaowy posmak. Ciasto można również zrobić z innymi owocami,
najlepiej niezbyt słodkimi np. agrestem lub, nie w sezonie, powidłami
śliwkowymi.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 ½ kostki margaryny (ok. 375 g)
1 łyżeczka cukru pudru
½ opakowania proszku do pieczenia
Składniki na pianę:
6 białek
1 ½ szklanki cukru kryształu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
½ łyżeczki soku z cytryny
¾ - 1 kg truskawek
Mąkę przesiekać z margaryną, dodawać żółtka po jednym,
proszek do pieczenia i cukier puder. Szybko zagnieść ciasto. Mniej więcej 1/3
ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 2 godziny.
Pozostałym ciastem wylepić dużą blachę.
Truskawki umyć, obrać
z szypułek i układać na cieście. Lekko oprószyć kakao.
Następnie białka z cukrem ubić na sztywno. Pod koniec dodać
mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Pianę wyłożyć na truskawki, a na nią zetrzeć
na tarce o grubych oczkach wyjęte z zamrażalnika ciasto.
Piec około 50 minut w temperaturze 180°C.
0 komentarze:
Prześlij komentarz