poniedziałek, 14 lipca 2014

Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem i sosem czosnkowym



Przepis niezwykle prosty z racji tego, że ciasto francuskie jest szeroko dostępne. Pierożki są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno jako przekąska. Farsz w zupełności nadaje się również do tradycyjnych pierogów. Dodany tutaj ser żółty nadaje ciekawy smaczek, dzięki któremu nie są to już typowe pierogi z mięsem mielonym. Natomiast sos czosnkowy według upodobań można stosować do wielu innych dań, jak chociażby pizzy. 

Składniki na pierożki:
2-3  piersi z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
20 dag sera żółtego startego na tarce
2 płaty gotowego ciasta francuskiego przyprawa do kurczaka
sól i pieprz

Składniki na sos czosnkowy:
4 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
pęczek koperku (posiekany)
2-3 ząbki czosnku (wyciśnięte)
łyżeczka soku z cytryny

Piersi z kurczaka pokroić w niewielką kostkę, obsypać przyprawą do kurczaka i odstawić na godzinę do lodówki. Na oleju podsmażyć cebulę, dodać przygotowanego wcześniej kurczaka i wyciśnięte ząbki czosnku. Po przestygnięciu zmiksować ze startym żółtym serem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, chociaż według mnie w przyprawie do kurczaka jest już wystarczająca ilość soli.
Ciasto francuskie należy pokroić w kwadraty, na każdy nałożyć odpowiednią ilość farszu i zlepić boki.
Pierożki piec aż się przyrumienią w temperaturze 180°C przez ok. 20-30 minut, w zależności od wielkości pierożków.

Wszystkie składniki sosu czosnkowego należy wcześniej dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki by się „przegryzł”.

Upieczone pierożki polecam właśnie z powyższym czosnkowym sosem.


2 komentarze:

Kuchnia pisze...

uwielbiam różne pierożki a w szczególności z mięsem ale z ciasta francuskiego nie robiłam a mam nawet w lodówce a twoje bardzo apetycznie wyglądają

Obżarciuch pisze...

bardzo ciekawy pomysł :)

Prześlij komentarz