Przepis niezwykle prosty z racji tego, że ciasto francuskie jest szeroko
dostępne. Pierożki są
smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno jako przekąska. Farsz w zupełności
nadaje się również do tradycyjnych pierogów. Dodany tutaj ser żółty
nadaje ciekawy smaczek, dzięki któremu nie są to już typowe pierogi z mięsem
mielonym. Natomiast sos czosnkowy według upodobań można stosować do wielu
innych dań, jak chociażby pizzy.
Składniki na pierożki:
2-3 piersi z kurczaka
1 cebula
2 ząbki
czosnku
20 dag sera
żółtego startego na tarce
2 płaty
gotowego ciasta francuskiego przyprawa do kurczaka
sól i pieprz
Składniki na sos
czosnkowy:
4 łyżki
majonezu
4 łyżki
jogurtu naturalnego
pęczek koperku
(posiekany)
2-3 ząbki
czosnku (wyciśnięte)
łyżeczka
soku z cytryny
Piersi z kurczaka pokroić w niewielką kostkę, obsypać przyprawą do
kurczaka i odstawić na godzinę do lodówki. Na oleju podsmażyć cebulę, dodać
przygotowanego wcześniej kurczaka i wyciśnięte ząbki czosnku. Po przestygnięciu
zmiksować ze startym żółtym serem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, chociaż
według mnie w przyprawie do kurczaka jest już wystarczająca ilość soli.
Ciasto francuskie należy pokroić w kwadraty, na każdy nałożyć odpowiednią
ilość farszu i zlepić boki.
Pierożki
piec aż się przyrumienią w temperaturze 180°C przez ok. 20-30 minut, w
zależności od wielkości pierożków.
Wszystkie
składniki sosu czosnkowego należy wcześniej dokładnie wymieszać i odstawić do
lodówki by się „przegryzł”.
Upieczone
pierożki polecam właśnie z powyższym czosnkowym sosem.
2 komentarze:
uwielbiam różne pierożki a w szczególności z mięsem ale z ciasta francuskiego nie robiłam a mam nawet w lodówce a twoje bardzo apetycznie wyglądają
bardzo ciekawy pomysł :)
Prześlij komentarz