Ciasto bez pieczenia, czyli szybciutkie do zrobienia. Co tu
dużo mówić – idealne na letnie upały. Orzeźwiający i kwaskowy smak nektarynek
lekko złamany słodkim bananem, uprzyjemni nawet najbardziej upalny dzień. Oczywiście
możliwe są inne owocowe wariacje.
1 paczka biszkoptów
pół szklanki mleka
800 g serka homogenizowanego naturalnego
ok. 300 g śmietanki kremówki
7 łyżek cukru pudru
2 łyżki żelatyny
galaretka o dowolnym smaku (najlepiej czerwona dla kontrastu)
2 banany
4 nektarynki
Do przygotowania wcześniej:
Galaretkę rozpuścić w wodzie według przepisu na opakowaniu.
Odstawić do ostygnięcia.
2 łyżki żelatyny rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody i
również pozostawić do ostygnięcia.
Owoce pokroić w kostkę.
Następnie:
Biszkopty lekko namoczyć w mleku i wyłożyć nimi dno
tortownicy (średnica ok. 24 cm)
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Cały czas miksując dodawać
do niej powoli cukier oraz serek, a następnie ostudzoną żelatynę. Wylać część masy na biszkopty, wyłożyć trochę
pokrojonych owoców i przykryć pozostałą masą. Wstawić do lodówki na godzinę.
Gdy masa całkowicie stężeje ułożyć na niej pozostałą część owoców i zalać
tężejącą.
Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
1 komentarze:
Mniam, wygląda pysznie :)
Prześlij komentarz