Mięciutkie ciasto, które bardzo przyjemnie pachnie.
Dodatkowo polane lukrem staje się jeszcze bardziej cytrynowe. Pysznie kwaskowe!
Składniki:
200 g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
½ opakowania proszku do pieczenia
1 cytryna
125 g cukru
2 jajka
125 g miękkiego masła
200g cukru pudru (do lukru)
W misce wymieszać sypkie produkty: mąkę pszenną,
ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Cytrynę umyć w gorącej wodzie i wytrzeć do sucha. Skórkę
zetrzeć na tarce oraz wycisnąć sok.
Do miski z mąką dodać cukier, jajka, masło, skórkę cytrynową
i sok (oprócz 2 łyżek). Zmiksować na gładką masę. Ciasto przełożyć do małej
keksówki (25 cm) i piec około 45 minut w temperaturze 180°C.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i przełożyć z foremki na kratkę.
Przygotować lukier: 2 łyżki soku z cytryny dobrze wymieszać z 200 g cukru pudru. Ciasto lekko ponakłuwać i lukrować jeszcze ciepłe. Potem przed podaniem pozostawić je do wystudzenia w chłodne miejsce.
4 komentarze:
Proste i pyszne.Lubię:) Trzeba pilnować temperatury składników bo strzela zakalcowe fochy:)
Ojj, racja racja. Pilnujmy temperatury pokojowej składników, ale sądzę, że na zakalec także znaleźliby się amatorzy (:
świetna propozycja! Zapraszam do mnie :)
Babki cytrynowe lubię najbardziej ze wszystkich ;)
Prześlij komentarz