Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej lub tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
4 duże lub 5 mniejszych jaj
¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
pół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
pół fiolki aromatu waniliowego lub innego
ok. 500 g truskawek (lub innych owoców)
cukier puder do posypania
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka
oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę (tak jak na biszkopt). Pod
koniec dodawać po łyżce cukier. Następnie żółtka - nadal ubijając, a potem
powoli wlewać olej i aromat. Sypkie produkty delikatnie połączyć z masą,
najlepiej wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy,
wyrównać powierzchnię.
Truskawki umyć i pozbyć się szypułek. Układać na cieście
według uznania, każdą lekko wcisnąć.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C
i piec około 60 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
3 komentarze:
przepysznie wygląda to ciasto
Bardzo fajne ciacho, kakao rządzi :D
Uwielbiam takie ciacha :)
Prześlij komentarz