Piernikowe wypieki nie muszą pachnieć w całym domu jedynie w
grudniu. Jeśli ktoś lubi, może po nie sięgnąć o każdej porze roku. Myślę, że w
niejednej kuchni pozostała napoczęta przyprawa do piernika. A więc do dzieła!
Składniki na 12 muffinek:
1 szklanka mąki
pszennej
50 g masła
0,5 szklanki cukru
1 jajko
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżeczki miodu
0,5 szklanki mleka
Około 0,5 szklanki dowolnych bakalii (ja dodałam kandyzowaną
skórkę pomarańczową i posiekane płatki migdałowe)
Posiekane masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać
jajko, nadal ucierając. W osobnej misce połączyć sypkie produkty: mąkę, sodę,
kakao oraz przyprawę do piernika i powoli dosypywać je do masy, ciągle
ucierając. Następnie dodać miód, mleko, a na końcu bakalie. Gotową masę
przekładać do foremek (do każdej po 2 łyżki). Piec w piekarniku nagrzanym do
180°C
około 20-25 minut.
4 komentarze:
smaczniutkie:)
Pierniczki uwielbiam i jadam przez cały rok :) Pięknie wyglądają!
Kuszące serduszka:)
urocze:)
Prześlij komentarz