Zapewne pod tą nazwą kryje się niezliczona ilość ciast.
Przepis, który ja dostałam (Dziękuję Mamie Martynki!) to w skrócie herbatniki
przekładane masą twarogowo-kakaową. Smak zbliżony do sernika, choć sernikiem
nie jest. Myślę, że znajdzie wielu amatorów.
Składniki:
3 paczki herbatników pełnoziarnistych lub innych (każda po
250g)
1 kg twarogu do sernika
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
3 łyżki kakao
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 ½ szklanki cukru
1 kostka margaryny (250 g)
2 jajka
Twaróg, budyń (w proszku), kakao i całe jajka utrzeć na
puszystą masę. Margarynę rozpuścić z 1 i ½ szklanki cukru i cukrem wanilinowym.
Do gotującej się margaryny z cukrem dodać masę serową i gotować na małym ogniu,
ciągle mieszając, do czasu aż całość zgęstnieje.
Na dnie kwadratowej formy ułożyć herbatniki, na nią wyłożyć
1/3 jeszcze ciepłej masy. Powtórzyć 3 razy. Ostatnią warstwę masy posypać
pokruszonymi herbatnikami.
Całość wygląda następująco:
Herbatniki
Masa
Herbatniki
Masa
Herbatniki
Masa
Pokruszone
herbatniki
9 komentarze:
Wygląda przepysznie, najchętniej spróbowałabym tej masy :)
bardzo ciekawy przepis :) Nie znałam takiej stefanki. Do wypróbowania :)
Mniam, wygląda smakowicie :)
Pysznie wygląda :) Takiego ciasta jeszcze nie robiłam, chętnie bym spróbowała! :)
Bardzo ją lubię, wyszła ci idealna :)
www.brulionspadochroniarza.pl
Moja stefanka to placki kruche przełożone masą z kaszy mannej. Jednakże Twoja wersja bardzo mi się podoba, muszę zapisac i wypróbować :)
Cudnie wygląda, ale ja zawsze robiłam krem z kaszy manny :-) zapisuje sobie Twoją wersję :-)
Kocham takie ciasta z twarogowym nadzieniem, pycha! :)
to musi byc pyyyszne :)
Prześlij komentarz