Przepis zaczerpnięty
ze strony pani Doroty www.mojewypieki.com.
Cytrusy faktycznie diametralnie zmieniają typowy smak dyni, nadają ciekawy
kwaskowy posmak, ale dżem jest naprawdę smaczny. Chyba nie ma takiego na rynku,
więc warto wziąć się do roboty (; Podaję przepis na 14 słoików takich standardowych
po dżemie.
4 kg dyni (miałam trochę ponad 4 kg)
1 kg cukru
6 pomarańczy
3 cytryny
1 płaska łyżeczka cynamonu (ja dałam czubatą łyżeczkę
przyprawy do kawy czyli cynamon, kardamon, goździki i imbir)
Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Dynię obrać, pokroić i wydrążyć miąższ. Nieduże
kawałki najlepiej wrzucić do malaksera, a następnie do dużego garnka. Zasypać
cukrem i odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej, aż dynia wypuści sporą
ilość soku.
Pomarańcze i cytryny umyć, obrać i pokroić w drobną
kostkę, oczywiście usuwając pestki. Cytrusy wraz z przyprawami dodać do dyni. Dokładnie
wymieszać, a następnie całość gotować bez przykrycia do odparowania większości
płynu z garnka. Od czasu do czasu dokładnie wymieszać, aby dżem nie przywarł do
dna.
Gorący dżem przekładać do wcześniej przygotowanych
słoików (umytych i wyparzonych), mocno zakręcić i odstawiać do góry dnem do
całkowitego wystygnięcia.
1 komentarze:
uwielbiam dynię, więc na pewno by mi smakowało!
Prześlij komentarz