Wydawałoby się, że to typowy placek z owocami. Nic bardziej
mylnego. Ciasto jest pysznie wilgotne, ma wyjątkowy, delikatny pomarańczowy
smak, który idealnie współgra z truskawkami. Pracy przy nim jest naprawdę
niewiele, gorąco polecam. (:
Moja inspiracja od Rhubarb Baby.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.
100g cukru
3 jajka
60ml oleju rzepakowego Kujawski z pierwszego tłoczenia
400ml jogurtu naturalnego
pół fiolki aromatu pomarańczowego
300g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 pomarańcza
ok. 20 sztuk truskawek
Cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Na początku przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Otrzeć
skórkę z pomarańczy na najmniejszych oczkach tarki. A truskawki umyć, usunąć z
nich szypułki i pokroić na połówki.
Następnie utrzeć jajka z cukrem na jednolitą masę. Dodać olej,
jogurt naturalny oraz aromat. Wymieszać krótko, na niskich obrotach miksera. Kolejno,
delikatnie dodawać sypkie produkty oraz skórkę, mieszając szpatułką jedynie do połączenia
składników. Tortownicę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Gotowe ciasto przelać
do przygotowanej tortownicy. Na wierzchu układać połówki truskawek. Piec w temperaturze
180°C
40-45 minut.
Po przestudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.
4 komentarze:
Pysznie wygląda :)
Szalenie smakowite;)
Aż ślinka cieknie na sam widok!! :D
Może jeszcze jakieś przygotujesz? ;)
Zapraszam :)))
http://ostra-na-slodko.pl/2015/06/16/slodkie-wypieki-z-kujawskim-wielki-konkurs-z-nagrodami/
Smakowita propozycja na domowe ciacho :)
Prześlij komentarz